
Yağ Kapanları Hakkında Bilgi
Yağ kapanlarının çalışma prensibi:
Yağ kapanlarına giren atık su öncelikle, akışı kontrol edilmek suretiyle, türbülanssız hale getirilir. Bu sebeple çok yavaşlayan ve durulan atık suyun içindeki yağlar ve gres, yağların sudan hafif olmaları nedeniyle bir müddet sonra ayrışmaya başlar. Yağlar ve gres üstte birikirken, yağdan yaklaşık %90 oranında arındırılmış olan atık su, yağ kapanının çıkışından atık su tesisatına gönderilir.
Yağ kapanının konacağı yer:
Yağ kapanı, yağın su ile karıştığı ana proses ünitelerine en yakın mesafede bir yere konmalıdır. Ayrıca, yer belirlenirken yağ kapanının sürekli ve periyodik olarak temizlenmesi gerektiği hususu dikkate alınmalıdır.
Yağ kapanına kesinlikle bağlanmayacak atık sular:
Mutfak atık sularının haricinde, fekal atık içeren atık sular (kanalizasyon suyu) ile yağmur suları yağ kapanlarına kesinlikle bağlanmamalıdır.
Çöp öğütücüsüyle bağlantı:
Çöp öğütücüsünden çıkan atık su hiçbir zaman doğrudan doğruya bir yağ kapanına bağlanmamalıdır. Kullanılacak olan yağ kapanı tipi ne olursa olsun, çöp öğütücüsünden çıkan atık su, mutlaka önce uygun ölçüde bir katı atık tutucudan geçirilmeli, çöp öğütücüsünde öğütülmüş olan maddeler bu katı atık tutucuda tamamen çökeltilmelidir. Çöp öğütücüsünden gelen atık suyun içinde katı partiküllerin kalmadığından emin olduktan sonra bu atık su yağ kapanına bağlanmalıdır.
Yağ kapanına doğrudan bağlanamayacak diğer cihazlar:
Patates soyma makinası gibi suda zamanla çökelen atıkların bulunduğu atık sular üreten cihazlar, doğrudan doğruya yağ kapanına giden hatta bağlanmamalıdır. Bu atıklar, yağ kapanını olumsuz etkilediği gibi, tesisatın uzun olması halinde, tesisatı da tıkamaktadır.
Bu tür cihazların atık su çıkışlarında uygun özellikler de katı atık tutucular veya filtreler kullanılmalıdır.
Yağ kapanının temizlenmesi:
Unutulmamalıdır ki, yağ kapanı yağı imha eden bir mekanizmaya sahip değildir. Aksine, yağ ile suyu birbirinden ayrıştırarak, yağın bir bölgede birikmesini sağlar. Bu nedenle, kullanım şartlarına göre ve kullanım sırasında belirlenebilecek aralıklarla biriken yağın ortamdan uzaklaştırılması gerekir. Yağın alınması manuel olarak yapıldığı gibi, yarı otomatik ve tam otomatik olarak da yapılabilir.
Yağ kapanının seçilmesi:
Yağ kapanının kullanılacağı yer, maksimum atık su debisi, tercih edilen temizleme yöntemi ve monte edileceği bölgeye uygun olarak belirlenmelidir. Kullanacağınız yağ kapanının ölçeklendirilmesi ve diğer özelliklerinin belirlenmesi hususunda üretici firmalarla görüşebilir veya firmamızdan bilgi alabilirsiniz.
Yağ Bakterisi Neden Kullanılmalıdır?
Biokimya tarafından kuruluşunuzdaki yağ kapanlarına bakteri uygulandıktan sonra kısa bir yerleşme süresi ardından bakteri popülasyonunun belirli bir seviyeye ulaşması ile birlikte yağ kapanının çalışmasındaki iyileşmeler ve bu iyileşmelerin sistemin diğer kısımları üzerindeki olumlu etkisi belirgin olarak görülür.
Uygulama öncesi durum:
• Yağ kapanında biriken yağlar elle toplanarak veya vidanjörle çekilerek uzaklaştırılabilmektedir. Bu uygulama gayri sıhhi olduğu kadar yürürlükteki yönetmeliklere de aykırıdır. Çok ciddi ceza ve yaptırımları vardır.
• Ayrıca bu yağın birikme süreci içinde tesisin diğer kısımlarına kaçışı ( atık su tesisleri, kanallar, hatlar) önlenemez.
• Kapandan çekilen yağ + su karışımının bertarafı da oldukça problemlidir. (Atık yönetmelikleri)
• Bu karışımın atık su sistemine bertaraf için bilerek katılması veya istem dışı olarak yağ kapanı çıkış suyundan kaçarak, atık su sitemine karışması atık su sisteminin dengesini bozarak performansını olumsuz etkiler.
• Hatlar ve giderlerdeki tıkanmalar problem diğer problem sahalarıdır.
• Yağ kapanının çalışması ve yağların uzaklaştırılması sırasında oluşan kirlilik ve koku, çevre problemleri yaratmaktadır.
Uygulama ile birlikte beklenebilecek gelişmeler şöyle olacaktır;
• Bakterilerin yeterli sayıya ulaşması ile birlikte koku düzeyinde bir azalma olacaktır.
• Yağ kapanından elle veya vidanjöre çekim duracak, buna rağmen yağ seviyesinde artma değil azalma olacaktır. ( Belli bir süre sonunda ise yağ kapanında biriken katmanlar tamamen yok olacak yağ kapanında sadece günlük yağ görülecektir.)
• Kapan çıkış suyu daha berrak hale gelecek, kapandan yağ kaçağı ortadan kalkacaktır.
• Yağ bakterilerinin çalışması ile yağ kapanındaki yağlar tamamen doğal son ürünlere yani CO2 ve Su ya dönüşecektir.
• Atık su sistemine yağ katılımı veya istem dışı kaçaklar önleneceğinden atık su arıtma tesisleri performansında iyileşme olacak.
• Tesis atık su TDS, BOD ve COD değerlerinde iyileşme beklenebilir.
Bakteri performansını olumsuz etkileyebilecek uygulamalar:
• Yağ kapanından aşırı miktarda kontrolsüz yağ çekilmesi. ( yağ su karışımı ile birlikte bakterilerin de çekilmesi nedeni ile )
• Yağ kapanına inorganik maddelerin kaçışı (özellikle plastik torba, streç, kumaş parçaları)
• Yağ kapanına aşırı sebze kaçışı ( bu nedenle yılda 1-2 kez biriken sebze atıklarının fiziki temizliği önerilir)
• Önerilen periyotlarda önerilen dozlarda sürdürme dozajlamasının aksatılmaması gerekir.